Merhaba Arkadaşlar,
100 km üzeri pedal çevirdiğim dört farklı katlanır bisiklet markasının karşılaştırma yazısıyla sizlerle birlikteyim. Tur öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşadığım tüm deneyimleri sizelere aktarmaya çalışacağım. Özellikle belirtmek isterim ki tüm yazdıklarım kendi kişisel görüş ve düşüncelerimdir. Hiç bir marka ve firmayla bağlantısı yada işbirliği yoktur. O nedenle sıralama alfabetik yapılmıştır. 🙂
Brompton M6R
Çelik Kadro, 6 Vites, 16″ Jant Çapı
Katlanır bisikletler arasında katlandığında en az yer kaplayan bir model olmasının yanı sıra kendine özgü fren ve vites sistemiyle benzersizdir. Herhangi bir geliştirmeye açık değildir. Çelik gövdesi sayesinde olabildiğince sağlamdır. Vites aralıkları geniş olduğu için kullanırken alışkanlık gerektirir. Uçakta, otobüste yada diğer toplu taşıma araçlarında kolaylıkla taşınabilir. Ortalama ağırlığı ise 13 kg dolaylarındadır. Katlandığında dış etkenlere karşı korumalı olması en güzel avantajlarından birisidir. Bisikletin gidon yüksekliği ise alırken belirleyeceğiniz bir özelliktir. S Type, M Type ve H Type olmak üzere üç farklı seçenek vardır. Aldıktan sonra değişimi pek ekonomik değildir. Bisikletin en çekici özelliği ise katlanma mekanizmalarının hiç bir yerinde herhangi bir ses gelmemesidir. Bu uzun süre bisiklet kullanıcıları için bence oldukça önemli bir kriterdir.
Bisikletin uzun yol performası ise yolun eğimine göre değişkenlik gösterebilir. Günün sonunda 1000 metre irtifa kazanımı bu bisiklet için idealdir yalnız daha yukarısı için yorucu olabilir. Tırmanışlarda nispeten daha yavaş ama inişlerde ise tam aksine daha hızlı bir bisiklet olabilir. Bisikletin düz yol performansına ise diyecek bir şey yok. Bir ritim tutturduktan sonra hızını almış kamyon gibi uzun süre durmadan gidebilirsiniz. Yol tutuşu ve kontrolü birçok katlanır bisiklete göre daha iyidir. Uzun turlarda ise çanta taşıma kapasitesi tartışılabilir. Arka bagaj üzerine bağlanan çantalar sayesinde bisikletinizin park pozisyonunu kullanamayabilirsiniz. Ön kısımda standart olarak gelen çanta tutucu aparatına birçok uyumlu çantayı alıp takabilirsiniz. Yalnız bisikletin fiyatı kadar onlarda biraz pahalı gelebilir.
Katlanır bisikletlerin asıl üretim amacı her ne kadar şehiriçi kullanımı olsa da taşıma kolaylığı sayesinde birçok şekilde kullanılabilir. Şahsen ben otobüslerde ve minibüslerde sorun yaşamamak için şehirlerarası bütün seyahatlerimde katlanır bisiklet tercih ediyorum. Ulaştığım yerde ki yol, katlanır bisiklet için uygun olmasa dahi bu kolaylıktan ötürü yine de bu bisikleti kullanıyorum.
Son olarak bu ingiliz üretimi bisiklet ülkemizde euro fiyatından satıldığı için bütçemizi fazlasıyla zorluyor. Parasının hakkını verir mi? Buna ancak siz kendinize sorduğunuz sorularla karar verebilirsiniz. Sık sık seyahat ediyorsanız ve katlama konusunda sorunsuz bir bisiklet istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Ama ülkemizde katlanır bisiklet kullanıcıların bir çoğu gibi hiç katlamadan kullanacaksanız eğer marka imajı dışında size katacağı hiç bir şey olmaz. 🙂
Bu bisiklet ile yapılan tur; Eskişehir’den Yenişehir’e Bisiklet Turu
148 km pedal çevirdiğim ve 942 metre irtifa kazandığım turda kilometrenin uzunluğundan dolayı yaşadığım yorgunluk dışında bisikletin ciddi anlamda farkını görmedim diyebilirim. Ama tırmanış daha fazla olsaydı etkilenebilirdim. Tırmanışlarda normal vites oranlarına göre biraz daha zorladığı aşikâr. Ama düz yol ve inişlerde bu farkı rahatlıkla kapatabiliyorsunuz. Böyle bir turda 19,4 km/h ortalama bana kalırsa fena değil.
Carraro Troya
Alüminyum Kadro, Göbekten 7 Vites, 20″ Jant Çapı
Carraro, bu dört bisiklet arasında gidon ile sele arasındaki mesafenin en kısa olduğu bisiklet. Bu size şehir içinde dik oturuş pozisyonu sunduğu için iyi görünebilir ama birazcık kilometre yapayım dediğiniz anca dezavantaj oluyor. Uzun sürüşlerde sürekli dik oturmak benim gibi bir kullanıcı için çokta rahat değil. O nedenle öncelikle bu açılardan dolayı biraz yadırgadım. Her ne kadar gidon yüksekliği ayarlanabiliyor olsa da bu aradaki mesafe yine de kurtarmıyor. Bisikletin katlanması diğer bisikletlere göre biraz daha meşakkatli. Katlandığında doğru düzgün bir şekilde ayakta duramıyor olmasında ki en büyük etken ise gidonun dışarıya katlanması. Aynı zamanda fren ve vites kolu dışarıdan gelecek olan darbelere karşı biraz daha savunmasız kalıyor.
Bisikletin uzun yol performansı yukarıda yazdığım Brompton’dan çokta geri kalmıyor. Göbekten 7 vites olmasına rağmen birinci vitesi çok yumuşak değil ve yedinci viteside yeteri kadar sert değil. Ondan dolayı uzun tırmanışlarda birazcık rahatsız olabilirsiniz. Düz yolda ise biraz daha hızlı gitmek istediğinizde pedalın boşa döndüğünü görebilirsiniz. Ayrıca göbekten vites sistemi ve ön dinamosu sayesinde 15 kg gibi pekte hafif sayılmayacak bir ağırlığa sahiptir.
Bisikletin arka bagajına dilediğiniz gibi çanta bağlayabiliyorsunuz. Ön kısımda ise kadroya kaynatılmış üç delik dikkatinizi çekecektir. Bu tüm Dahon bisikletlerde olanın aynısıdır. Buraya ilgili bağlantı aparatlarıyla gerek çanta yada eşya taşıma rafı bağlayabilirsiniz. Uzun bir seyahat için gerekli tüm eşyaları taşıyacak kadar yer elde edebilirsiniz. Test ettiğim bisiklette ön dinamo ve ışık sisteminin olması güzel bir avantaj. Karanlıkta seyahat etmek için extra bir fenere ihtiyaç duymuyorsunuz. Bisikletinizi kullandığınız sürece elektrik üreten bir dinamonuz var. Farklı aparatlarla bunu telefonunuzu yada farklı elektronik eşyalarınızı şarj etmek için bile kullanabilirsiz.
Carraro yerli üretim bisiklet olduğu için bir çok ithal markaya göre fiyatı daha ucuz kalıyor. Bu da bisikletin tercih edilmesi için en büyük sebeplerden. Bisikletinizle ilgili sorun çıktığında veya herhangi bir yedek parçası gerektiğinde ithal markalar kadar zorlanmazsınız. İşlemleriniz çok daha kısa sürede markanın servisleri tarafından çözülebilir.
Bu bisiklet ile yapılan tur; Ereğli, Emirgazi, Karapınar Bisiklet Turu
110 km’lik turda yol neredeyse düzdü. Sadece birkaç küçük rampa tırmandım. Ortalama hızımın 16,3 km/h olması bana kalırsa böyle düz bir rota için az. Biraz daha hızlı olabilirdi ama başta da bahsettiğim üzere vites sistemi beni çok tatmin etmedi. Günün sonunda yorgun düşmemin sebebi ise tamamen bisiklette ki oturuş açılarımdandı.
Dahon Visc D18
Alüminyum Kadro, 20 Vites, 20″ Jant Çapı
Şüphesiz en fazla kullandığım bisiklet Dahon’dur. Tabii ki bu yaşadıklarım ve hissettiklerimi aktarmam konusunda bir engel değil, aksine çok daha samimi olduğumu anlamanızı isterim. Öncelikle kullandığım model grup setinden tutunda gidonuna kadar birçok şekilde güncellenmiş bir bisiklet. Tırmanışlarda beni üzmesin, tutuş pozisyonunda uzun süre rahatsız etmesin, düz yol da beni tatmin etsin diye çok uğraştım. Bisikletin vites grubu Shimano Tiagra ve 105’ten oluşuyor. Gidonu yol bisikleti gidonu ve arka bagajı büyük tur heybelerini rahatlıkla taşıyabilmek için Dahon’un Ultimate modeli. Ön kısımda ise gidon çantasını yada daha uzun turlarda raf koyarak çadır ve uyku tulumu taşıyabileceğim KlickFix bağlantı sisteme sahip. Dinamolu bir jant sistemine sahipken lastiklerde Schwalbe’nin Marathon modeli yer alıyor.
Bu modelin katlanması kolay ve hızlı olmasına rağmen gidonun dışarıda kalıyor olması dışardan gelen darbelere karşı daha açık olduğunu gösteriyor. Tabii bir de dışarıya katlanıyor olmasaydı gördüğünüz üzere yol gidonunu takamazdım. Dezavantajı, avantaja çevirdim sayılabilir. Ama bisikleti taşırken muhakkak bir noktaya sabitlemekte fayda var. Gidon üzerine düşüp zarar görsün istemeyiz. Yine keza gidon dışarıya katlandığı için ve yol gidonu olduğu için kapladığı alan fazlalaşıyor. Bu da daha küçük taşıtlarda taşınmasını zorlaştırıyor. Bazı yerlerde minibüse koymak için bile gidonu yerinden çıkardığımı bilirim ki bu çok istenen bir durum değildir.
Bisiklet bagajlar dahil ağırlığı 12 kg dolaylarında olduğu için katlı halde taşıma konusunda çok rahatsız etmiyor. Ama sürekli katlayıp açanlar ve uzun süre kullananlar için en büyük eleştiriyi bağlantı sistemlerine yapabiliriz. Her ne kadar kaliteli bir sisteme sahip olsa da bir süre sonra yolda giderken gıcırtı sesleri çok rahatsız edici olabiliyor. Özellikle bir rampa tırmanışında ayağa kalktığınızda çatırtıdan geri oturup öyle pedal çevirmek zorunda kalıyorsunuz.
Bisikletin sürüş performansına gelirsek yaptığım güncellemeler sayesinde rampalarda çok rahat pedal çevirebiliyorum. Bunu aynakol dişlisini 52/36T ve rubleyi 11/36T kullanarak sağladım diyebilirim. Bu oranlar düz yolda da istediğim tempoda gitmeme izin veriyor. Rampa inişlerinde ise drop gidonun avantajını kullanarak iyice kapanabiliyorum. Şehir için kullanımına gelirsek, bu şekliyle kullanıma pek uygun olmadığını söyleyebilirim.
Dahon markası birkaç seneye kadar tamamen ithal geliyordu. Ama ülkenin vergi politikasından dolayı artık parça parça gelerek Türkiye’de montajlanıyor. Birçok kullanıcı bisikletin kalitesinin düştüğünü söylüyor yada düşünüyor. Bana kalırsa bu ülkemizde montajlanmasından değil Dahon’un genel politikasından kaynaklanıyor. Çünkü Dahon ne gönderirse burada da o takılıyor. Genel şikayetler bisikletin montaj işçiliğinden ziyade kullanılan donanımlara yapılıyor. Fiyat olarak Carraro’dan pahalı ama Brompton’dan ucuz kalmasından dolayı ara segment olarak tercih edilebiliyor. Bu arada bisikletin bir çok yedek parça ve aksesuarı ülkemizde bulunuyor.
Bu bisiklet ile yapılan tur; Kırşehir, Boztepe, Akpınar, Akçakent, Çiçekdağı, Yerköy Bisiklet Turu
Bisikletin tur performansını Kırşehir’de yapmış olduğum bir turdan çıkartabiliriz. 136 km olan bir rotada, toplam 2114m irtifa kazanımıyla ve 18 km/h gibi bir ortalama hızla bana kalırsa bir katlanır bisiklet için çok iyi bir derece. Tur sonunda tabii ki yorgun düşüyorum ama turu tamamlamış olmak bile beni mutlu ediyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi; bisikletin birçok özelliğini kişsel kullanımım için revize ettiğimden dolayı birçok turda bu bisikleti kullanmaya devam ediyorum.
Tern Verge P20
Alüminyum Kadro, 20 Vites, 20″ Jant Çapı
Tern, dördüncü ve sonuncu bisikletimiz. Dahon ile birbirine çok benzeyen bir modeli test etme şansım oluyor. Bu modeli katlamak yine biraz daha farklı ve alışkanlık gerektiriyor. Gidon bu modelde de dışarıda kalıyor ve diğerlerinde gösterdiğimiz aynı özeni bu model içinde göstermemiz gerekiyor. Katlandığında birçok aracın bagajına kolaylıkla sığabiliyor ve kısa mesafe taşımak gerektiğinde açmaya gerek kalmadan taşıyabiliyorsunuz. Ağırlığı yaklaşlık 12 kg dolaylarında olduğu için yine sizi fazla yormayacaktır.
Katlama sistemleri bana kalırsa Dahon’a göre biraz daha iyi. En azından Dahon’da duyduğum çıtırtı sesleri bu bisiklette o kadar çok değil ve rahatsız etmiyor. Bu bisiklette 20 vitesli bir model. Aynakol dişlisi 55/39T, ruble ise 11/32T olduğu için rampaları Dahon kadar rahat çıkamıyorsunuz. Ama düz yol performansı çok daha yüksek. Hızı sevenler için ideal olabilir. Bisikletin gidon yükseliği sabit geliyor. Şehir içinde de rahatlıkla ve kıvrak bir şekilde kullanabilirsiniz.
Bisikletin önündeki iki delik sayesinde bu modele de çanta ve raf bağlanabilir. Arka bagajı kısa turlarda çanta taşımak için ideal olsa da uzun turlar için bagaj yükseltmesine gidilebilir.
Tern markasıda ülkemize önceden ithal gelen ama son yıllarda Türkiye’de üretilen bisikletlerden. Fiyatı üst düzey modellerinde pahalı olsa da alt modellerinde Dahon’a yakın seyrediyor. Tern modellerinin en büyük sorunu yeterli yedek parça ve aksesuarının ülkemizde bulunamıyor olması. Bu sorun çözülürse daha fazla tercih edilebilir diye düşünüyorum.
Bu bisiklet ile yapılan tur; Eskişehir, Sarıcakaya, Mihalgazi, İnhisar, Söğüt Bisiklet Turu
Tern’i Eskişehir’e otobüsle götürdüm ve getirdim. Yolculuk boyunca herhangi bir sorun yaşamdım. Ama Söğüt’ten Eskişehir’e arkadaşımın aracıyla gelirken araca koymakta birazcık zorlandık. Bunda aracın küçük olması etkenide var tabii. Toplamda 102 km’lik turda 1700 metreye yakın irtifa kazandım ve turu 15 km/h gibi bir ortalamayla bitirdim. 20 vites olmasaydı bu turda çok daha fazla yorulurdum. 55 dişli aynakol gerçekten çok büyük ve belli bir kilometreden sonra küçük tırmanışlar bile zorlayabiliyor. Bisiklet benim olsaydı daha verimli kullanmak için aynakol dişli oranlarını muhtemelen değiştirirdim.
Bisikletlere göre özelliklerin karşılaştırma tablosu; (Fren, Vites, Lastik vb özellikleri modellere göre değişkenlik gösterdiği için kıyaslama dışında tutuyorum).
Karşılaştırma/Marka | Brompton | Carraro | Dahon | Tern |
Katlanma Kolaylığı | 8 | 5 | 8 | 7 |
Katlandığında Kapladığı Yer | 9 | 5 | 7 | 7 |
Katlandığında Taşıma Kolaylığı | 9 | 4 | 6 | 6 |
Ağırlık | 6 | 5 | 7 | 7 |
Katlama Mekanizmaları | 8 | 4 | 6 | 7 |
Rampa Performansı | 5 | 5 | 8 | 7 |
Düz Yol Performansı | 8 | 8 | 8 | 8 |
İniş Performansı | 8 | 7 | 7 | 7 |
Şehiriçi Kullanımı | 9 | 8 | 8 | 8 |
Çanta Taşıma Kapasitesi | 4 | 6 | 9 | 9 |
Fiyat/Performans | 5 | 6 | 7 | 7 |
SONUÇ | 7,27 | 5,73 | 7,36 | 7,28 |
Not: 10 puan üzerinden oylanmıştır.
Sonuçları inceleyecek olursak bir marka dışında diğerleri birbirlerine çok yakın oy aldılar. Burada sizin için önemli kriter neyse ona göre bisiklet seçmenizi tavsiye ederim. Kısaca; Benim için kolay katlanması, yer kaplamaması derseniz Brompton. Uzun yol gideyim, rampaları çıkayım ve aracıma kolaylıkla koyayım derseniz Dahon yada Tern. Çok para harcamak istemiyorum ama yine de bir katlanır bisikletim olsun diyorsanız da Carraro’yu tercih edebilirsiniz. Emin olun hangisini kullanırsanız kullanın yüzünüzdeki tebessüm hep aynı olacak. 🙂
Son olarak ülkemizde ve dünyada çok daha fazla marka katlanır bisikletin olduğunun farkındayım. Hepsini deneyimleme gibi bir şansım olmadığı için onları buraya dahil edemedim. Ama sizlerinde ekleyeceği bir şeyler varsa lütfen yorumlarda belirtin. Bu yazıyı okuyacak arkadaşlar için daha fazla bilgi sunmuş oluruz.
Merhaba, bu hafta TERN Link D7i aldım.
Kullanımı, menzili vs konularında önerilerinizi rica ediyorum. Selamlar
taraflı inceleme nedir nasıl yapılır parasını verdiğiniz ürüne tapmak nedir. kullanmayan da dikkate alacak yazdıklarınızı.
carraro çöp yaz geç niye uğraşıyorsun ki ahhahaha
elinize sağlık, araştırmaya başlamış ama karar verememişlere yol gösterici olacaktır
Eline Emeğine sağlık. Çok değerli bir çalışma olmuş baya bir zaman geçirdim sayfada yukarı aşağı yapa yapa. Gerçekten alacaklar için iyi bir rehber. Tekrar Teşekkürler değerli paylaşımın için.
Emek verilmiş, zaman harcanmış, Gayet başarılı bir paylaşım olmuş.
Bu yazınız daha çok, Orta seviye ve ileri seviye geçiş formundaki kullanıcılar hedef okuyucu diye düşündüm.
Faydalı olmuş.
İlk defa okuyorum. Lastik seçimi, vites ve kombinasyon, koktuk seçimleri gibi teknik konularda da yazınız varsa onlarıda okumaya zaman ayıracam.
Çok keyifliydi.
Teşekkürler.
Teşekkürler çok güzel bir karşılaştırma olmuş. Bende katlanır bisiklette uzun tura çıkacak olsan bu bisikletler içinde tercihim dahon visc olurdu. Şehir içinde ise brompton pratikliği tartışılmaz. Kullandığınız bisikletlerin hepsini bende kullandım ve yorumlarınızın hepsine katılıyorum. Küçük bir düzeltme Troya modeli 8 vites değil shimano nexus 7 vites diye hatırlıyorum. Ben bu modeli kullandığımda 7.vitesi çok nadir kullandığımı farkettim ve son hızdan taviz vererek arka 19 t olan dişlisini 22 t ile değiitirdim. Böylece yokuş performansı benim için daha ideal olmuştu. Kullanıcılara basit bir modifiye tavsiyesi olsun.
Emeğinize sağlık, tebrikler. Sadece, Dahon’un parçalarını kendi beklentilerinize göre değiştirdiğiniz için, okuyucunun aslında onu karşılaştırma haricinde tutması gerekir diye düşünüyorum.
Ahh Hocam,
Brompton’un çanta taşıma kapasitesini nasıl kırptın?
öne arkaya güzel bir tubus bagaj takıp tüm dünya dolaşılır o çelik kadro ile…
Merhaba Suat, öncelikle yeni bisikletiniz hayırlı olsun. Göbekten vitesli bisikletlerde bana kalırsa rampa ve düz yol performansı bir tık daha dezavantajlı oluyor. Ama şehir içi kullanımı için olabildiğince güzel ve sorunsuz olacaktır.
Merhaba Metin, bu bir inceleme yazısı değil. Dört farklı marka/model bisikletin 100 km üzerindeki bana hissettirdikleri. Görüşüne saygı duyuyorum. Daha samimi ve tarafsızını sizlerden de okumak isteriz.
Merhaba Mesut, ayırdığın zaman için çok teşekkürler. Küçükte olsa bir şey katmasına sevindim.
Merhaba Bora, çok haklısınız. Başta da bahsettiğim gibi daha çok uzun mesafe kullanmak isteyenlere yönelik bir karşılaştırma yazısı oldu. Bahsettiğimiz konular için tabii ki ayrı bir çalışma düşünebiliriz.
Merhaba Mehmet, zaman ayırıp okuduğun için teşekkür ederim. Troya hakkında kesinlikle haklısınız. Bir turda kullandığım için vites konusunda yanılmışım. İlgili düzeltmeyi hemen yapıyorum. Belirttiğin düzenlemelerle aslında bisikletinizi ihtiyacınız olan kullanım şekline getirebiliyorsunuz. Kısmen de olsa anlatılmak istenen buydu. 😉
Merhaba Burhan, haklı olabilirsiniz. Birçok marka modelde küçük güncelleştirmelerle isteğiniz doğrultuda bir bisiklet oluşturulabilir.
Merhaba Samet, Tubus bagajı nasıl bağlayacaksın Brompton’a? Bisikletin bütün katlanma sistemini bozabilirsin. 🙂