Pedalla Türkiye 69.Gün ( Fethiye – Akyaka )

Gökova Körfezi

20 Temmuz 2007 Fethiye – Akyaka

Sabah Kürşat hocam ve eşi ile birlikte kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltının ardından yola çıkacağım. Kahvaltımız bittikten sonra saat 6:10 gibi harekete geçiyorum. Kürşat Hocam Fethiye çıkışına kadar yine arabası ile eşlik ediyor. Buradan vedalaşarak ayrılıyoruz. Kürşat hocama ve eşine geçirdiğimiz günler ve misafirperverlikleri için çok teşekkür ederim.

Güneş tam anlamı ile doğmadı ama ben yoldayım. Havalar aşırı sıcak olduğu için güneşsiz ne kadar gitsem kârdır.

Saatim 6:26’yı gösterdiği sırada Fethiye’yi çıkıyorum ve hızla yol almaya başlıyorum.

Çok geçmeden karşıma Metris Geçidi çıkıyor. Ama çok kısa bir rampası var. Toplasan 1 km etmez. 🙂 Ama geçitten sonra tırmanış hafifte olsa devam ediyor.  Dalgalı olarak devam ediyor yolum. Katrancı kavşağını saat 6:53 gibi geçiyorum ve koya girmeden devam ediyorum.

Ama biraz ilerledikten sonra Katrancı koyunun muhteşem güzelliği gözler önüne seriliyor. Akdeniz’in her noktası ayrı güzellikte. O nedenle manzaralar içinde kayboluyorum.

Önümde ki ilk ilçe Dalaman ve 33 km yolum var. Ama öncesine tabi ilçe olmasa da görülmesi gereken güzel bir koy daha var. Orası da Göcek…

Yol üzerinde bulduğum çeşmelerden su takviyesi yapıyorum. Her an susuz kalma korkusu ile. 🙂 Susuz kaldığım Demre rampasını kesinlikle unutamam. 🙂 Bu arada güneşte yüzünü gösterdi.

Güneş ile heryerin rengi değişiyor. Muhteşem birşey bu…

İnişler çıkışlardan sonra güzel bir iniş ile Göcek’e varıyorum. Ama daha önceleri buraları gördüğüm için girip vakit kaybetmiyorum ve yoluma devam ediyorum.

Göcek’i geçtikten sonra Dalaman’a 23 km yolum kalıyor ve tekrar tırmanışa geçiyorum.

Burada geçmem gereken bir geçit var. Göcek Geçidi… Ama geçtiğimiz yıl (2006) yılında buraya bir tünel yapılmış ve 5 km olan yol 600 metreye düşmüş. Şükür ki yapılırken de fazla doğa tahribatı yapılmamış. İlk anlamda geçidi çıkmak istiyorum ama yamacına kadar geldikten sonra karar değiştiriyorum.

Bu gördüğüm tabela ise Patlayıcı Madde taşıyan araçlar, yayalar, bisikletliler vs vs giremez anlamına geliyor. Tabi daha önce ki trafik tabelalarında girilmez olması için üzerinde çarpı oluyordu. 🙂 Yeni uygulama ile kırmızı daire olması girilmez anlamına geliyor. Bende bu tabelayı fotoğraflıyorum. Nedenini birazdan açıklayacağım. 🙂

Tünele geliyorum ve son kez fotoğraf çekerek tünelden içeriye giriyorum. En sağ taraftan flaşörümü yakarak gidiyorum. 600 metre sonunda tünelden çıkıyorum ve karşımda gişeler beni karşılıyor.

Burası özel bir şirket tarafından işletiliyormuş. Gişelere geldikten sonra güvenlik görevlisi tarafından durduruluyorum.

– Tünele girmek yasak, neden girdiniz?

– O kadar rampayı çıkmak istemediğim için. 🙂

– Peki girişte ki girmek yasaktır tabelalarını görmediniz mi?

Tabi bende saf ayağına yatarak. 🙂

– Gördüm evet ama orada girilmez yazmıyordu ki. Hatta bakın fotoğrafını da çektim. Daire içinde bisiklet vs vardı ama üzerinde çarpı yoktu. Bende girebilirler olarak algıladım ve girdim.

Görevli arkadaşta bunun üzerine sustu ve tamam kardeşim geri göndermeyeceğiz dedi ve bir daha girmeyin dedi. 🙂 Bende ohooo bir daha buraya ne zaman yolum düşer bilinmez dedim ve gişeden çıkarak yoluma devam ettim. 🙂

Buradan sonra hızla yoluma devam ettim, süper bir avantaj sağladım. Yoksa Dalaman’a varacağım saatte hala rampa ile uğraşıyor olacaktım. 🙂 Dalaman’a vardığımda ise saat 8:43’tü…

Muğla’da 21 yıl kadar yaşamış birisi olarak, Muğla’nın ilçelerinin hepsini gördüm ve gezdim. O nedenle bu ilçeleri transit geçerek devam ediyorum yoluma. Saat 9:07’de Ortaca’dan geçiyorum ve Köyceğiz’e doğru devam ediyorum. Burada ise Dalyan yolu ayrılıyor. Daha önce gördüğüm için oraya da gitmiyorum. Ama görmeyenler için mutlaka tavsiye ediyorum. Caretta carettaların önemli üreme alanlarından birisi olan İztuzu plajı bulunuyor.

Yola tüm hız ile devam ediyorum. Köyceğiz’e 19 km yolum kaldı. Bu arada Akyaka’dan Fırat Abi ile görüşüyorum. Birazdan Akyaka’dan bana karşı yola çıkacak ve birlikte Akyaka’ya döneceğiz.

Yol üzerinde yine bir moladayım. Gördüğüm ufaklığı hemen fotoğraflıyorum. 🙂

Köyceğiz’e 12 km kaldı ve tırmanıştayım. Şu tepeyi geçtikten sonra Köyceğiz’e varacağım. Bu yollara yabancı olmadığım için daha bir değişik oluyor. 🙂

Saatim 10:20’yi gösterdiği sırada Köyceğiz’e giriş yapıyorum. Burada bir güzel bir molayı hak ettim.

Hemen gidonumu ilçe merkezine, hatta Köyceğiz Gölüne doğru çeviriyorum. Yolum üzerinde bulunan BİM’den alışveriş yaparak göl kenarına geliyorum. Burada bir bankta oturarak göl manzarasında karnımı doyuruyorum.

Bu sırasa Fırat Abiden haber geliyor ve yola çıktığını söylüyor. Bir yerlerde karşılacağız bakalım artık.

Göl’ün manzarasını izliyorum uzun uzun. İçime bir ferahlık geliyor. Çok mutluyum gerçekten. Süper bir yerde, süper bir amaç için, yoldaşım ile yollardayım.

Molanın ardından saat 10:55’te hareket ediyorum. Köyceğiz’den son bir kare…

Köyceğiz çıkışın Muğla’ya 60 km yol olduğunu gösteriyor. Ama ben Akyaka’ya gideceğim için 30 km kadar yolum var.

Köyceğizden çıktıktan yaklaşık bir saat sonra Karabörtlen köyünün yol ayrımında Fırat Abi ile karşılaşıyoruz. Fırat Abi ile de daha önceden internette tanışıyoruz, ama yılların dostluğu varmış gibi sarılıyoruz bir birimize. Köyün biraz ilerisinde bulunan petrole gidip oturuyoruz ve muhabbet ediyoruz soğuk sodalarımız eşliğinde.

Sonrasında Fırat abi ile pedallar dönmeye başlıyor. Hafif iniş çıkışların ardından yolumuz düzleşiyor ama bu defa karşımızdan esen rüzgar sayesinde epey yavaş ilerliyoruz. Sağolsun Fırat abi yanımda, tek olsaydım bu rüzgarda kesin isyankar olurdum. 🙂 Son km.leri gidiyoruz ama rüzgar izin vermiyor.

Yolumuz üzerinde yine bir noktada durup soda içiyoruz ve dinleniyoruz. Tabi çok az yolumuz kaldı, tekrar yola çıkıyoruz. Zor güç saat 13:27’de Gökova’ya varıyoruz ve Marmaris yol ayrımındayız.

Buradan sonra Akyaka’ya iki yol var. Birisi Muğla’ya giden yoldan Sakar Geçidini tırmanmaya başladıktan hemen sonra dönen yol, diğeri ise Okaliptus ağaçlarının arasından geçerek aşağı yoldan Akyaka’ya varmak. Ama ben Fırat abiye yukarıdan gidelim diyorum. Buradan Akyaka manzarası çok güzel çünkü.

15 dakikalık kısa bir tırmanıştan sonra Akyaka kavşağına varıyoruz.

Ağaçlar arasında gördüğümüz Akyaka ve Gökova Körfezini fonunda fotoğrafımı çekiyor Fırat Abi. Buradan sonra ise 3 km kadar inişe geçiyoruz. Akyaka merkeze varıyoruz ve Fırat abi ile ayrılıyoruz. Fırat abi kendi işletmesi olan Esen Apart’a gidiyor. Bense burada bulunan evimize doğru gidiyorum. Ablamlar bu evdeler ve onların misafiri olacağım.

Saat 14:00’de eve geliyorum. Ablam ve yeğenim ile hasret gideriyorum. 69 gündür yollardayım ve ilk defa bir aile yakınım ile görüşüyorum. Bu benim için çok güzel bir moral kayağı oluyor.

Muğla’da bulunan kuzenim, yani emmoğlu Aytaç ile telefonlaşıyoruz. Akyaka olduğumu söylüyorum. O da evde oturuyormuş ve hemen minibüse atlayıp bir saat içinde Akyaka’ya geliyor. Karnımızı doyuruyoruz ve Akyaka’yı gezmeye çıkıyoruz. Epeydir görmediğim bu güzel kasabayı özlemişim. Sahil kenarına gidiyoruz ve koyları dolaşıyoruz.

Tabi ben dayanamıyorum ve hemen kendimi denize atıyorum. 🙂 Bu güzel suya, bu sıcakta girilmez mi? Yarım saat deniz keyfi yapıyorum.

Atla – çık, atla – çık. 🙂 Çok keyifli oluyor ve süper serinliyorum.

Deniz keyfimizi bitiriyoruz ve tekrar gezintiye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Orman içinde geziyoruz ve sonrasında eve doğru gidiyoruz. Emmoğlu Aytaç’tan bir fotoğraf… 🙂

Bu güzel gün, tüm güzelliği ile devam ediyor. Akşama eniştemde geliyor ve yemek eşliğinde muhabbette kırılagidiyor. Muğla’ya son araç ile Aytaç’ı gönderiyoruz ve gece yarısına kadar vakit geçirdikten sonra yatmak üzere yatağıma geçiyorum.

Yol Bilgileri

Fethiye – Akyaka arası 100 km ve yol inişler ve çıkışlarla dolu. Yol üzerinde görülecek birçok nokta var. Sırası ile Katrancı Koyu, Göcek Koyu, Sarıgerme, Dalyan İztuzu Plajı ve Köyceğiz Gölü. Buralara yolunuz düşerse buraları görmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Yol üzerinde birçok çeşme bulunuyor. Susuz kalmıyorsunuz yani. 🙂 Bunların dışında yol epey geniş, rahatlıkla gidilebilir. Göcek Geçidi ise tünele girilmediği sürece zorlayıcı olacaktır.

Gün Toplam Km: 106,78 | Ort. Hız: 17,6 | Max. Hız: 57,8 | Bisiklet Kullanma Süresi: 06:02:10

Tur Toplam Km: 5264,49

69.Gün Harita ve Yükselti Tablosu (Fethiye-Akyaka); Haritayı büyütmek için lütfen üzerine tıklayınız?

Sevgi ve Saygılarımla…

Pedalla Türkiye 69.Gün ( Fethiye – Akyaka )” üzerine 3 düşünce

  • 13 Şubat 2011, 17:29
    Permalink

    Şimdiye kadar ki en eğlenceli rota bu gündür heralde harika bi gün olmuş özellikle şu atlama olayı mükemmel….Bana KIlıçkaya yı hatırlattı abi:):)

  • 14 Şubat 2011, 20:20
    Permalink

    kaçta yayttığını yazmamışın…tabi evdesin dimi…neyse…şükür şu denize girdin…harika olmuş valla….

  • 08 Temmuz 2011, 18:59
    Permalink

    yarın denizli-fethiye-akyaka-denizli yola çıkıyoruz.gerçi bisikletle denizli-didim vs yaptım ama bu sefer arabayla çıkıyoruz.fotoğrafların iştahımızı arttırdı.bisikletine ve deklanşörüne kuvvet.verdiğin bilgiler de çok faydalı olacak.ayrıyetten teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.