Uzun Yol için Arkadaş Seçimi

Merhaba Sevgili Pedalla.com takipçisi arkadaşlarım,

Uzun turlarımızın önemli unsurlarından birisi de yola çıkacağımız arkadaşımız, arkadaşlarımızdır. Normal hayatta ne kadar iyi anlaşıyorsak anlaşalım, uzun yol psikolojisine uyacak arkadaş bulmak çok kolay değildir. Bazen çok iyi uyuşabileceğinizi sandığınız arkadaşınız ile sorunlar yaşayıp turu yarıda bırakabilir yada yollarınızı ayırabilirsiniz. Bu uzun yolculuklarda pek istenen bir durum değildir.

Genellikle çıkan sorunlara değinecek olursak;

* İlk günlerde normalde sorun olmuyor, karşılıklı olarak düşünceler içe atılıyor ve yol uzadıkça bu sorunlar yüz göstermeye başlıyor. Sonrası ortada, fikir çatışması…

* Performans sorunu bir diğer uyuşmazlık. İki yada daha fazla kişi performans olarak birbirlerinden çok uzak ise yine sorun ve sıkıntı kaçınılmazdır. Birisi beklemekten, diğeri bekletmekten yada yetişme baskısından sıkılmıştır.

* Yorulma belirtileri başlayan insanlarda algılama yeteneği de o derecede azalıyor. Bu da ortada hiç bir sorun veya belirtisi yokken durduk yerde yanlış anlaşılma yüzünden sorun çıkmasına sebep oluyor.

* Mola verme sorunsalı… 🙂 Burada duralım mı? Durmayalım mı? Birimizin hoşuna giden yer, diğerimizin hoşuna gitmeyebiliyor. İşte bazen bu bile sorun oluyor.

* Yemek mevzuna gelince. Aynı sorun bunda da var. Birisi kahvaltı da çorba yemez, diğeri poğaça yemez. 🙂 İki tur arkadaşı bir birinden ayrı kahvaltı yapar. Baştan bitmiştir birlik beraberlik. 🙂 Bu yemek olayı diğer öğünler içinde aynıdır. Dost hatırı için kuru soğan yeme olayı çok eskilerde kalmış. 🙂

* Konaklamadan doğan sorunlar. Çadırda mı? Otelde mi? Pansiyonda mı? Yada herhangi başka bir seçenek. Her zaman istenen ortak noktada buluşulamıyor. Bu küçük gibi görünen sorunlar birleşince ve birikince kötü sonuçlar doğuruyor.

* Aynı şeylerden hoşlanmıyor olmak yine bir sorun sebebidir. Kimisi tarihi eserleri gezmek ister, kimisi oralardan sıkılır. Ya da kimisi sürekli pedal çevirmek ister, kimisi de yolda olmanın tadını sonuna kadar çıkartır. Burada da saygı gerekir.

Sorunları en aza indirebilmek için öneriler;

* Tur başında kasa tutulması, her katılımcıdan belli miktarda para toplayıp hesap kitaptan anlayan bir arkadaşa teslim edilmesi gerekir.

* Birazcık empati birçok sorunu çözecektir. 😉

* Turu organize edene saygı duyulmalıdır.

* Plan programı belli olan turlarda farklı bir beklenti içinde olunmamalıdır.

Sevgilerimle…

Uzun Yol için Arkadaş Seçimi” üzerine 15 düşünce

  • 17 Temmuz 2012, 00:48
    Permalink

    Sorunları çok güzel yazmışsın ,bence tura katılanların maddi güçleri bir birbirine yakın olursa ,konaklama ve yemek sorununda pek sorun olacağını
    düşünmüyorum tabii hoş görüde çok önemli ve tura başlamadan oturup konuşulmalı .Bence bu turların biskletle yapılmasındaki gaye geçtiğimiz yerlerdeki tarihi eserleri ,doğal güzellikleri yerinde yakından görüp onları fotograf çekerek ölümsezleştirmek ve oralara gitmeyen arkadaşlarımızle bizim görüş açımızla paylaşmak.Gaye pedal basıp spor yapmaksa bulunduğumuz coğrafyadada çok güzel güzergahlar var.Ayrıca uzun rotalar yerine 50-80 km lik rotalar seçilirse performans sorunuda hal olabilir Yukarda yazdıgım gibi gezi maksatı aynı ve karşılıklı hoş görü olursa o turun zevkli ve eğlenceli geçeceğini düşünüyorum

  • 17 Temmuz 2012, 22:16
    Permalink

    Çok doğru bir konuyu gündeme getirmişsiniz

  • 18 Temmuz 2012, 11:27
    Permalink

    Öncelikle ilk fotoğrafta kendimi görmek beni gururlandırdı :))
    Sorunları en aza indirebilmek için yazdığın ; turu organize edene saygı duymak bence en önemlisidir. Her şey saygıyla başlar…. Bugüne kadar çok fazla uzun yol tecrübem olmadı fakat tura katılacağım kişilerin asla sıradan insanlar olmamasına dikkat ederim. Serkan Taşdelen gibi bir biri hangi yöne giderse peşinden gidilir o kadar :)))
    Gidemeyenler Utansın :))

  • 18 Temmuz 2012, 21:06
    Permalink

    Biz arkadaşla yemek konusunda uyuşamadık mesela ben başka bişey yemek istedm o başka bişey, birimiz daha çabuk acıkıyo ve sonra aramızdaki konuşma, -O sandviçi ne ara yedin oğlum Bari birazck braksaydn – banane be acıktım yeseydn yeme mi dedim sana -önümzdeki köye dha 20 km var suda yok ne yapçaz şimdi? – Olmaz bişey be ölmezsin – sen doyurdun kendini tabi konuşuyon.. Birde birbirimize yetişemediğimizde, -yavaş git be sanki yarış yapıyoruz sana yetişicem dye canım cıkıyo -Sende biraz hzlı ol ozaman – bende dha fazla yük var ama nasıl yetişcem.. – allah allah iyi ki 2 kilo fazla taşıyon… Bunun gibi küçük tartışmalar yaşadık ama büyük sorunlar yaşamadık 😀

  • 19 Temmuz 2012, 21:43
    Permalink

    Arkadaşlar yorumlarınız ile konuya yapmış olduğunuz katkıdan dolayı teşekkür ederim…

    Sevgiler…

  • 03 Ağustos 2012, 09:14
    Permalink

    ooo ozaman benden yakın yol arkadaşı olur , arızanın kralını çıkartırım ben 😀

  • 13 Ağustos 2012, 23:09
    Permalink

    valla serkan çok güzel özetlemişin.teşekkürler…

  • 16 Ağustos 2012, 02:51
    Permalink

    Saygı,empati ve hoşgörü çoğu sorunu çözecektir, uzun turlarda fikir çatışmalarından uzak durulmalı, kendi egosunu tatmin etmek için tur arkadaşını zor durumda bırakmamalı, bu benim turum benim hayatım ben bilirim gibi bencil söz ve davranışlardan sakınmalı kısacası turda arkadaşlarınızla öyle bir diyalog içerisinde olun ki tur bittikten sonrada arkadaşlığınız dostluğunuz hep devam etsin…

  • 20 Ağustos 2012, 09:49
    Permalink

    Uzun yol yapmak istiyorum Denizliden çevre illere yapan grup var mı?

  • 24 Ağustos 2012, 08:42
    Permalink

    arkadaşlar ben daha hiç yola çıkmadım ama bisikletle uzunyola çıkmayı düşünüyorum.ilk etepta isatanbuldan çanakkale tarafına gitmeyi düşünüyorum.sizce yola tek mi çıkmalıyım yoksa yanımda birileri olmalımı.birileri olcaksa yanımda bu insanlarla nasıl tanışabilirim?mail adresim:panzerkral@hotmail.com ulaşırsanız sevinirim.:D

  • 20 Şubat 2013, 22:28
    Permalink

    KİŞİLERİN YOL UYUMUYLA İLĞİLİ BENDE BİR KAÇ FİKİR VEREYİM ;

    YOLA ÇIKACAK KİŞİLER ÖNCEDEN ŞU HUSUSLARDA TEYİTLEŞMELİLER ;

    1 : TOPLAM GİDİLECEK YOL HARİTASI
    2 : HANGİ NOKTALARDA DİNLENİLECEĞİ
    3 : KAÇ SAATTE BİR DURULACAĞI
    4 : UYKU DURUMU NETLEŞTİRECEK
    5 : EN FAZLA KAÇ SAAT BİSİKLETLE GİDİLECEĞİ
    6 : GÜN İÇERİSİNDE , YOL GİTME , TARİHİ YERLERİ GEZME ,VB HUSUSLARIN NETLEŞTİRİLMESİ
    7 : BİSİKLETLE YOL GİDERKEN ORTALAMA HIZIN BELİRLENMESİ
    8 : GÜNLÜK HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ
    9 : AKŞAM NEREDE UYUNACAĞI ( ÇADIR , OTEL , PANSİYON)
    10 : ARKADAŞLARIN MEVCUT TURA OLAN MEVCUT TURA OLAN BAKIŞ AÇILARININ AYNIMI YOKSA ZITMI OLDUĞUNUN
    BELİRLENMESİ

    BU VE BENZERİ HUSUSLARDA TURDAN ÖNCE ARKADAŞLAR ANLAŞIRLARSA DOLAYISIYLA TUR ESNASINDA UYUM VB SORUNLARINDA DAHA AZ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

  • 08 Mayıs 2013, 11:31
    Permalink

    Uzun yol arkadaşlığı, hele bir de bisiklet ile gerçekleşiyorsa, ciddi bir organizasyon olarak ele alınıp ekibin oluşumundan, rota ve diğer bir çok detaya kadar sıkı bir şekilde ele alınmalı. Günübirlik “hadi gidip sürelim” yaklaşımları ile gidilirse pek keyifli sonuçlar vermeyeceği kesin. En kötü yollar en sarp rampalar mutlu arkadaşlarla ne kadar da keyiflidir.

  • 03 Kasım 2013, 09:31
    Permalink

    Fotoda Süleyman Şatır abimi görmek beni duygulandırdı. Serkancım, anlattığın özelliklerde ideal, bulunmaz bir yol arkadaşı.Yattığı yer cennet olsun.

  • 07 Mayıs 2014, 23:17
    Permalink

    İzninizle Bisiklet turlarına katılmak istiyorum

  • 12 Mayıs 2014, 17:29
    Permalink

    Evlilik gibi işte. Sanırım pek farkı yok 🙂
    Benim tavsiyem şu; eğer biriyle uzun bir yolculuğa çıkılacaksa, önce o kişiyle bir süreliğine deneme turu yapılmalı. Bu tur uzun bir turda yolculuğun nasıl geçeceğiyle ilgili fikir verecek uzunlukta olmalı. Ondan sonra karar verilmeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.